Bokdiskussionen igår!

Tack alla som kom på bokdiskussionen för en underbar kväll! Här kommer en liten rapport till dem som inte var där och är nyfikna på hur det gick. Bibliotekarien räknade oss till 25 personer, och det är väl inte fy skam! Vi delade upp oss i två grupper, med lagom mycket kakor (för lite enligt alla matvrak i Hufflepuff?) och te vid varje bord. Okej, vid mitt bord fanns det saft också. :D I princip så tror jag att båda grupperna drog igenom hela listan med diskussionsämnen, men som brukligt är vid en bokdiskussion så svävades det ut en hel del. Vad jag vet så lyckades båda grupperna, oberoende av varandra, diskutera både genetik (finns det en magisk gen?) och fysik (är magi en form av energi?). Men okej, för att försöka sammanfatta vad vi (vid ena bordet) kom fram till under de olika punkterna:

Hur påverkar kön yrkesval i trollkarlsvärlden?
Vi tror att det påverkar på något sätt, eftersom det vi har sett av ministeriet tyder på att det mest jobbar män där. Å andra sidan är det bara EN arbetsplats. Angående att Mrs Weasley är hemmafru, så verkar det ju som att det inte finns någon barnomsorg i trollkarlsvärlden och att man dessutom hemskolar sina barn tills dem är 11, så då är det rätt svårt för båda föräldrarna att arbeta. Frågan som vi inte lyckades besvara är ifall det är okej för en man att ta hemmarollen istället, och ifall kvinnor är mindre avlönade än män och det därför är mer lönsamt att mammorna stannar hemma. Vi pratade också en hel del om quidditch, att tjejer och killar spelar i samma lag. Har det alltid varit så? Hela Slytherinlaget var väl killar, vad beror det på?

Kläder och utseende
Vi suckade lite över hur filmerna inte håller sig till canon vad gäller klädsel, men sen diskuterade vi om det är så att den yngre generationen i större utsträckning klär sig i mugglarkläder och kom fram till att det ju är så mycket mer praktiskt med jeans om man ska leka och sånt. Detta hör dock antagligen ihop med vad familjen i stort tycker om mugglare.

Ginny Weasley
Alla älskar inte Ginny, visar det sig. Men både de som gillar henne och ogillar henne gör det av samma anledning: hon är nästan för bra för att vara sann. Hon är tuff, men hon är snäll. Hon är snygg, men inte ytlig. Utifrån Ginnys sätt att våga vara sig själv och att stå upp för andra (ex. Luna) så är hon väl inte bara en bra kvinnlig förebild, utan en bra förebild hur som helst. Vi tror att hennes förhållande till Harry är jämställt, men vi undrar om hon fick något att säga till om när de döpte sina barn...

Vilka blir diskriminerade i trollkarlsvärlden?
Alla som inte är (renblodiga) trollkarlar riskerar att diskrimineras i trollkarlsvärlden. Bland annat så tillåts ju inga andra varelser att använda trollstavar. Husalfer nyttjas i värsta fall som slavar, kentaurer och andra varelser är inspärrade i ”reservat”. Vi drog också parallellen mellan varulven Remus och en hiv-smittad (eller någon annan sjukdom för den delen). Okunskap och rädsla gör att han känner att han måste dölja den delen av sig själv inför andra, för att inte bli diskriminerad.

Diskriminering utifrån blodstatus
Här kom vi såklart in på jämförelser med förintelsen, Hitler och andra diktatorer. Antagligen var det också här vi började prata om den magiska genen... och varför Voldemort är ond. Föddes han ond eller blev han ond?

Fördomar om elevhemmen
Alla fick snacka av sig om sina föromar gentemot de andra elevhemmen, men försökte nog att vara lite snälla, speciellt mot de två Slytherins som satt vid vårt bord. Men det framkom ju ändå att vi har en massa föreställningar om varandra, som vi diskuterade. Måste man vara smart för att gå i Ravenclaw, eller räcker det att man tycker om att lära sig saker? Går man i Slytherin så vet man vad man vill och hur man ska få det, men betyder det automatiskt att man är egoistisk (var Snape feg och ego?)? Har alla i Gryffindor hjältekomplex (tror Harry att han är Jesus?)? Tar Hufflepuff ”resten”, och betyder det i så fall att resten är sämre än de andra?

Spelar pengar roll i trollkarlsvärlden?
Haha, det känns som att vi missade den här frågan även om vi berörde den flera gånger. Bland annat så sa vi att det inte finns något bevis för att Draco köpte in sig i laget... men att det antagligen är så. :P Och är det inte så att blodstatus ändå är viktigare än pengar?

Fandommmmm
Japp, nu började diskussionen lida mot sitt slut och vi började snacka Harry Potter fandom. Eftersom det var så många olika människor som kom på diskussionen var det extra intressant. För en del var hela saken med internetforum, wizard rock och konvent helt nytt... så det blev mest att vi satt och peppade varandra inför uppkommande saker i svensk fandom: wizard rockspelning i Göteborg den 9 april, konvent i Karlstad dagen efter det, konvent i sommar här i Stockholm... Och inte minst bokinsamling med oss i The Advance Guard i maj!

Yes, det var en underbar kväll som avslutades med att vi bestämde att det här måste göras om! Vi bestämde oss också för att skapa en maillista för att lättare kunna nå ut till alla som vill hjälpa till att göra bra och roliga saker med temat Harry Potter!

/ Maria

PS. En liten länklista med nyttigheter:
http://www.svenskahpfans.com/ - nyheter om det mesta inom svensk Harry Potter fandom
http://www.expecto2009.com/ - konventet som kommer arrangeras i Täby i sommar

Kommentarer
Postat av: Vickan

Lärorika och intressanta timmar hade ni säkerligen. Det mesta jag funderat kring har ni lyckats med att ta upp men jag är långt ifrån mättad angående fördomar om elevhem. Skulle kunna sitta i timmar, spekulera kring hur det är, ska och kan vara. Något jag hoppas tas upp ännu mer på Expecto i sommar. (Jag har alltid önskat att en slytherin-Ginny fanns med i böckerna, på tal om bara killar i slytherins q-lag).Vad kul att det kom så pass många. Blir riktigt sugen på att dra ihop ett gäng i Göteborg också! Måste spinna vidare på den tanken.

2009-03-18 @ 19:29:36
URL: http://vickipalmgren.blogspot.com
Postat av: Ida

Gud detta låter verkligen så roligt! Skulle gärna ha varit med!

2009-04-18 @ 21:41:57
URL: http://maristy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0